Welkom op de website van Showband Sandido.
Welkom op de website van Showband Sandido.
Welkom op de website van Showband Sandido.
Tamboers

Melodisch slagwerk

Bij Showband Sandido is men in het gelukkige bezit van een Marching Bell. Dit instrument geeft een extra dimensie aan het geheel, vanwege zijn eigen geluid. De Marching Bell bestaat uit metalen plaatjes, deze plaatjes zorgen voor een helder en duidelijk geluid. Het instrument wordt horizontaal en met 2 stokken bespeeld. U leert met behulp van moderne technieken en methodes dit instrument te bespelen.
Tamboers1

Niet melodisch slagwerk

Als slagwerker bij Sandido bezit je over motivatie en doorzettingsvermogen om een compleet geheel te maken op elk slagwerk instrument. U krijgt een brede basis opleiding waarin alle facetten van het slagwerk worden uitgelegd en beoefend. Het onderdeel 'niet-melodisch slagwerk' kan je verdelen in:

- De trommel
- De pauk
- De trio trom
- De grote trom
- De bekkens


De trommelDe trommel behoort tot de oudste instrumenten van de mensheid. Ze is van oorsprong eenvoudig in klank en uiterlijk. Het bestaat uit een ketel met een gespannen vel (ook wel membraam genoemd) over de boven- en soms ook de onderkant. Het geluid wordt gecreƫerd door op het vel te slaan. Dit gebeurt bij Sandido met stokken. Aan sommige trommels hebben wij ook bongo's hangen. Dit zijn kleine trommels, die je aan de trommel kan bevestigen. Deze bongo's geven een extra dimensie aan het geluid.

Tamboers2


De PaukDe pauk is een muziek instrument die uit een diepe ketel, een slagvel (bovenvel) en een resonantievel (ondervel) bestaat. Het verschil tussen een pauk en een trommel is dat een pauk groter is en dus een grotere klankkast heeft. Dit betekent dat de pauk een doffer geluid maakt dan de trommel. Nog een belangrijk verschil is dat de stokken van de pauk aan het uiteinde een vilten bol hebben. De pauk heeft in onze groep meer een begeleidende rol.

Tamboers3


De TriotromDe triotrom is een van de nieuwste trommels die Sandido in bezit heeft. De naam zegt het al, deze trommel bestaat uit 3 verschillende trommels. Elke trommel heeft een andere klank. Dit wordt bereikt door het gebruik van olie-vellen. Dit instrument geeft net als de bongo een extra dimensie aan het geheel.

Tamboers4


De grote tromDit instrument heeft meestal een houten geraamte en is aan de zijkanten met een vel bespannen. Hij klinkt zwaar, laag en dof. De toonhoogte kan niet gewijzigd worden. De grote trom geeft de maat aan, voor het hele korps.

Tamboers5


De bekkensEen bekken bestaat uit een ronde, iets gekromde metalen schijf die in het midden met een riem wordt vastgehouden. De klank wordt geproduceerd door de twee metalen schijven tegen elkaar aan te slaan. Dit produceert een helder en krachtig geluid. De bekkens zijn een onmisbaar onderdeel bij onze vereniging.

Tamboers6


Het is voor Sandido gebruikelijk dat je het instrument in bruikleen krijgt van de vereniging. U leert het instrument onderhouden en schoonmaken en het in perfecte conditie te houden.


Terug naar boven